Ple Monogràfic de Salut Mental

Ple Monogràfic de Salut Mental
Dimecres 15/12/2021

El 14 de desembre va tenir lloc el primer debat específic d'aquesta legislatura, sol·licitat pel president Pere Aragonès, per parlar de la Salut Mental i amb la voluntat de centrar el debat en la intervenció pública per garantir el benestar emocional i la bona salut mental de la població, en la prevenció i detecció precoç, en la lluita contra l'estigma i els tabús, en els condicionants de gènere, en la prevenció del suïcidi i en els drets de les persones entre altres.

Abans d'iniciar-se el debat, va intervenir Mercè Torrentallé, voluntària i activista de salut mental i vicepresidenta d'Obertament. El seu relat va emocionar i commoure l'hemicicle que li va dedicar dempeus un llarg aplaudiment. Del discurs del president destaquem “la necessitat de dissenyar un canvi de model d'atenció a la salut mental per acabar amb l'estigmatització social, aprofitant el Pacte Nacional per la Salut Mental i el Benestar Emocional”.  Tot seguit, tots els grups parlamentaris van fer la seva intervenció i, majoritàriament, van agrair la iniciativa al temps que van apuntar que presentarien les seves propostes de resolució. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon en les seves intervencions van posar de manifest que cal una “estratègia de país” que inclogui tots els recursos dels departaments de la Generalitat i altres institucions. El conseller de Salut va ressaltat que la salut mental és la prioritat del Departament i va recordar que aquesta legislatura impulsa accions com el Pla de Prevenció del Suïcidi 2021-2025, els referents de benestar emocional als equips d'atenció primària amb més necessitats socials; els equips guia per atendre casos amb elevada complexitat, i la posada en marxa, properament, d'equips interdisciplinaris d'intervenció en crisi al domicili. I ha explicat que, en el Pla de Salut 2021-2025, “deixem clara la nostra visió de salut amb majúscules, més enllà de l'atenció sanitària: perseguir una població sana, on les persones puguin gaudir d'un benestar físic i emocional amb tot el seu potencial".

El ple es reprendrà divendres 17 de desembre, per debatre i votar les propostes de resolució del debat específic de salut mental.

La Unió ha assistit al ple com a membre del Pla Integral SMiA.  

 

 

 

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 28/05/2024