L'Agència de Residus de Catalunya, l'any 1992, va aprovar el primer decret d'ordenació de la gestió dels residus sanitaris, posteriorment aquest va ser modificat l'any 1994 i finalment pel Decret 27/1999. Aquest Decret té les competències compartides entre dos departaments de la Generalitat de Catalunya. El Departament de Salut, que gestiona la pràctica intracentre, i el Departament de Medi Ambient i Habitatge, que té encomanda la gestió extracentre dels residus sanitaris.
El Decret 27/1999 té per objecte l'ordenació i el control de la gestió (que inclou la classificació, recollida, emmagatzematge, transport, tractament i disposició del rebuig) dels residus sanitaris.
El Decret classifica els residus sanitaris en els grups I,II,III i IV, per tal que la seva correcta segregació en origen serveixi per gestionar-los correctament.
A Catalunya, la gestió dels residus sanitaris s'ha enfocat en els principis de sostenibilitat, ja que aplica una correcta segregació dels residus (segons la tipologia i perillositat) per tal d'optimitzar costos i recursos i perquè és un model que garanteix la millor gestió. És per això que des de les administracions implicades (Departament de Salut i DMAH), cal facilitar les eines suficients (manuals, guies, díptics, etc.) perquè aquelles empreses i organitzacions que generen residus sanitaris treballin conjuntament en la millora contínua en la gestió integral d'aquests residus.
Podeu consultar la presentació de Maria López Blanch, tècnica de l'Àrea de Prevenció i Foment del Reciclatge a l'Agència de Residus de Catalunya.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99