Per un envelliment saludable i actiu

Per un envelliment saludable i actiu
Jaume Duran Navarro, Secretari de la Junta Directiva de La Unió i Director General de la Fundació Sanitària de Mollet

A propòsit de la compareixença al Parlament de Catalunya davant la Comissió d'Estudi de les polítiques per al millorament de la qualitat de vida de la gent gran, l'autor subratlla la necessitat de passar a l'acció en el desplegament de polítiques públiques que integrin l'àmbit sanitari i social. A partir d'un envelliment respectuós amb l'individu, els seus valors i la família, descobreix les 9 accions que proposa.

Compareixença al Parlament 130319
Compareixença al Parlament 130319
El passat 13 de març, en representació de La Unió, vaig tenir l'honor de comparèixer davant la Comissió que promou la millora de la qualitat de vida de la gent gran. Convindrem que l'envelliment és un avenç social i un gran triomf de la humanitat. I, precisament, el gran repte de les societats longeves és actuar preventivament i acompanyar la persona cap a un envelliment actiu i saludable. Alguna dada, en 2060 un 69% de les persones majors de 80 anys seran depenents. Cal tenir en compte que els processos individuals no es concreten en edats determinades sinó en estats funcionals i per això cal considerar un nou concepte de gent gran mantenint sempre l'objectiu de més qualitat de vida.

Per assolir-ho cal que actuem avui pensant en el demà impulsant polítiques públiques que s'articulin sobre l'autonomia de la persona i la seva corresponsabilitat;  respectant cada perfil individual (valors, cultura) i entorn familiar, i, promovent el compromís ètic i social personal, professional, de les institucions i del conjunt de la societat.Un model arrelat en el territori, amb una atenció integral i que garanteix el continum assistencial.

Proposem 9 accions en el marc d'un sistema de salut i social de cobertura pública que desplegui polítiques de consens social i que se centrin en:

  • situar l'atenció a les persones com a prioritat efectiva de Govern amb la creació d'una conselleria d'atenció a les persones amb un abordatge integral sanitari i social
  • dotar-nos d'un pressupost suficient per a les polítiques de protecció social a nivell similar a la dels països referents en aquest àmbit.
  • disposar d'un pla integral, transversal i de millroa de la qualitat de vida de la gent gran que englobi el conjunt de polítiques públiques, a totes les administracions competents i al conjunt d'agents socials i societat civil que hi interactuen.
  • treballar l'acció comunitària i preventiva, sanitària i social, i la promoció de l'envelliment actiu i saludable.
  • situar el domicili i la proximitat a l'entorn habitual a la persona (respectar l'“estar el màxim de temps possible a casa”, el principal desig de la gent gran)
  • impulsar una xarxa de serveis acreditada de proximitat, flexible i innovadora, i de gestió professionalitzada.
  • revisar la cartera de serveis
  • el reconeixement social dels professionals que treballen en l'àmbit d'atenció a la gent gran i promoure la seva professionalitat.
  • donar resposta adequada a les tendències de futur a partir del la realitat del model i actuar per avançar-nos a la provisió de serveis per tal d'oferir una millor atenció a les persones obrint els ulls a les iniciatives que es fan en països del nostre entorn.

A La Unió som una organització de persones que atenem persones i tenim el ferm compromís d'oferir la millor atenció possible contribuint a fer una societat més justa.

Podeu accedir al text de suport de La Unió a la compareixença

Secretari de la Junta Directiva de La Unió
Director General de la Fundació Sanitària de Mollet


1 Comentarios
Comentarios
Felicitar al Sr. Jaume Duran per la seva treballada i atinada exposició i felicitar a la Unió per el fet de comptar amb persones tant brillants en la seva Junta Directiva.
15/03/2019
Ramon

Deja tu comentario
Notificación vía correo electrónico de los nuevos comentarios
La Unió se reserva la no publicación de los comentarios que por su contenido no respeten las normas básicas de educación, civismo y diálogo.
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Fecha última actualización: 25/04/2024