Informacions que desinformen

Informacions que desinformen

És inqüestionable el paper que, en societats democràtiques com la nostra, tenen els mitjans de comunicació. Són els principals formadors d'opinió pública i, especialment en el context socioeconòmic que ens està tocant viure, això comporta una gran responsabilitat.

El sector sanitari és un dels més tocats per les informacions negatives que han anat apareixent als mitjans des que es van evidenciar els efectes de la crisi en els serveis públics. Fins a cert punt és lògic que sigui així, tenint en compte que el nostre és un sector molt afectat per les “retallades” i, sobretot, perquè treballem en un àmbit que té un impacte directe sobre la qualitat de vida de les persones.

Però, precisament perquè ens movem en un àmbit tan important i delicat com és el de la salut, necessitem una premsa responsable i professionals que tractin la informació amb rigor. En aquest sentit, sorprèn com alguns mitjans –i dic alguns perquè, afortunadament, no són la majoria- estan entestats a transmetre el missatge que s'està privatitzant la sanitat. I el paradigma d'aquesta privatització és, segons les (des)informacions publicades, el fet que l'Hospital Clínic estigui derivant pacients a l'Hospital Sagrat Cor.

Dir que això és privatització és no entendre que l'Hospital Sagrat Cor és part de la xarxa d'hospitals catalans a través de la qual es dóna un servei de cobertura pública als ciutadans. És no entendre que, com a part d'aquesta xarxa, està obligat a seguir unes estrictes normes i obligacions, així com a assolir uns nivells de qualitat i d'acreditació fixats pel Departament de Salut. És no entendre, en definitiva, com funciona el sistema sanitari català.

Això ja ho vam explicar de forma més exhaustiva en aquest mateix blog (veure l'entrada Col·laborar és privatitzar?) i també ho hem anat fent en les sessions formatives per a periodistes que organitzem cada any. Sobre el cas concret de l'Hospital Sagrat Cor, des de La Unió vam enviar un comunicat de premsa el passat mes de setembre i, en la mateixa línia, les seccions sindicals de l'Hospital s'han manifestat recentment sobre les informacions publicades en alguns mitjans.

Ho tornarem a explicar les vegades que calgui però, al final, no hi ha pitjor sord que qui no vol escoltar.  


2 Comentaris
Comentaris
Totalment d'acord amb la teva opinio Helena.
Vull afegir el fet ,que trobo molt desafortunat, de que molts professionals de la sanitat es presten a seguir el joc d'alguns periodistes que busquen el sensasionalisme a costa de crear alarma entre la població
04/08/2014
ramon sellares
El problema no és la informació, sinò l'opinió interessada que alguns mitjans i/o peridistes transmeten.
Tanmateix, en els moments que ens toquen vieure, on qualsevol notícia corre més ràpid que la llum, degut a la implantació generalitzada de les xarxes 2.0, fa que moltes notícies no tinguin el més mínim rigor i no estiguin contrastades. Això no és informació és safareig
04/08/2014
Joan Grané Alsina

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 19/04/2024