Una societat democràtica necessita organitzacions sanes, valentes i compromeses, capaces de construir un futur compartit. En aquest context, la governança és una peça clau. Però, què passa quan ens mirem al mirall de la realitat? El que hi veiem és que l'autoavaluació dels òrgans de govern encara és una assignatura pendent. Així ho vam poder constatar en el darrer plenari del Fòrum de Governança Albert Oriol Bosch de La Unió.
Costa trobar entitats que s'autoavaluïn de manera estructurada. I les raons poden ser múltiples: des d'una aparent normalitat, lideratges molt marcats, mandra, por o, senzillament, perquè ningú no ho ha impulsat. Tanmateix, el valor d'aquest exercici és inqüestionable: l'avaluació és un mirall per prendre consciència dels encerts i dels desencerts, per projectar millor el futur i actuar en coherència amb els valors de la institució.
L'origen d'aquesta proposta sorgeix d'una situació concreta: la recepció d'una enquesta genèrica sobre governança dirigida als patrons d'una fundació. Davant la manca d'adequació, vam optar per dissenyar-ne una de pròpia per al Patronat. Aquest gest va obrir la porta a una reflexió més profunda sobre les dificultats i absències en els processos d'autoavaluació dels òrgans de govern. Des de l'experiència acumulada en diversos rols de responsabilitat, constato que l'autoavaluació és encara una pràctica poc estesa, sovint evitada per inèrcies culturals, lideratges rígids, manca d'eines o per comoditat. Però si volem créixer com a organitzacions i afrontar els canvis amb maduresa, cal posar veu i mirada crítica des de dins.
Amb aquesta voluntat, convido tothom a consultar l'article complet, disponible dins el Fòrum Albert Oriol de la Fundació Unió, un espai de coneixement impulsat per La Unió per promoure la reflexió i la pràctica de la bona governança. L'article proposa una eina concreta: una escala graduada amb 111 indicadors, organitzats en nou eixos temàtics que permeten a cada entitat fer el seu propi exercici d'autoavaluació.
Els eixos que es treballen són:
Cada eix incorpora cinc nivells de maduresa —Elemental, Bàsic, Superior, Extra i Prèmium—, que permeten que cada organització s'autoavalui d'acord amb el seu context i grau de desenvolupament.
Per exemple, en l'àmbit de l'avaluació de resultats no econòmics, es pot passar de preguntes elementals com “El Consell assumeix una funció general de supervisió?” fins a preguntes prèmium com “S'analitzen els resultats històrics i es contrasten amb benchmarking?”. Aquesta graduació ajuda a identificar punts forts i àrees de millora, i a traçar un itinerari de progrés col·lectiu.
La intenció del treball és facilitar a cada organització la seva pròpia escala graduada i el seu itinerari. Sovint, en unes àrees es disposa d'informació valuosa i destacada, mentre que en d'altres ens quedem orfes. Allò que ens importa és construir de forma col·lectiva una avaluació correcta i progressiva. Compartir-ho ja seria un èxit i milloraria el nostre esforç comú per disposar d'organitzacions fortes i renovades, en un món canviant que necessita una societat civil sòlida, organitzada i participativa.
Trobareu l'article complet dins la plataforma del Fòrum de Governança Albert Oriol Bosch de La Unió.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99